sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Metsäpihan pihanperän kukkapenkkien historia kuvin



Mökkipihamme on rakentunut vuosien varrella hitaan rauhallisesti ja mahdollisimman edullisesti.

Vuonna 2011 alue oli vielä tyhjä. Kuvan etualalta oli juuri purettu vanha hirsillä rajattu penkki.

Tulevalle puuvajan paikalle kärrättiin hiekkaa. Vaja myös nousi harjaan mieheni ja minun hartiavoimin. Poika oli auttamassa kattolaudoituksen kanssa. 


Sitten alkoivat alueen ensimmäiset penkkikaivaukset. Vaikka penkki koostuu betonirenkaasta, reunusnauhasta ja vanhoista valopylpäistä, sen nimi on hirsikehikko, koska se on vanhan hirsikehikko-penkin paikalla. Betonirengas oli jäänyt mökin rakentamisajoilta ja valopylväät saimme ystävältä käytettyinä.   




Vuonna 2012 keväällä pääsin jo nauttimaan tulppaaneista. Sen jälkeen myyrät ovat hoitaneet tehtävänsä. Maalle en osta enää kevätsipuleita. 


Aloitin myös lisäkaivaukset. Takana lumpeen paikka joka vamistui samana vuonna ja etualalla pikkulumme. Tuolla takana oleva iso kivi saapi sitten olla rajana, jos vielä intoudun piha-aluetta laajentamaan… 

2014 taisi mennä kasvihankintoja tehden. Oli myös paljon polttopuiden tekoa, kuten kaikkina muinakin kesinä. Rakennettiin myös uusi patio. Vanha patio on säästettynä toisaalla, kun mitään vähänkin toimivaa ei raaski hävittää. Se piti siirtää tuonne lumpeen ja puuvajan väliin, mutta sinne se on liian iso. Sinne rakentuu ehkä ihan uusi piskuinen penkin paikka.

Parin viimeisen päivän aikana miehen suosiollisella avustuksella valmistui kaksi uutta kasvatuslaatikkoa. Ensimmäinen kasattiin jo toukokuussa, jossa nyt kasvaa perunaa. Sen materiaali on meidän mökin vanhoista portaista. Keskimmäinen laatikko on koottu ystävältä saadun vanhan pergolan osista ja siihen tulee istutetuksi hernettä. Pienen etummaisen laatikon pohjana on lavakaulus ja korkeutta jatkettu yhdellä lautakerroksella. Laudat pojan parvekkeen vanhoja pohjalautoja. Tästä pienimmästä tulee varakoti.

Uusimmat laatikot olen nyt suoristanut ja vuorannut juurieste kankaalla ja täyttänyt mullalla. Ja mullan tietty ensin lapioinut peräkärryyn ja siitä kottariin. (Mies auttoi). Jatkossa sitten on noiden juuriestekankaiden siistimistä ja istuttamista. Hiekan kärräämiset vaan on siirtynyt, menee ehkä juhannuksen jälkeen.

Tuossa vielä kuva pihanperältä mökin suunnasta katsottuna. Etualalla hirsikehikko, lumme, kasvulaatikot ennen puuvajaa. Pikkulumme ei kuvassa näy, on vasemmalla.

Nyt täytyy lepuuttaa selkää.

Kommenteista olen eri otettu.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti