sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Keski-ikäisen liikunta



Otsikkoni vuoksi jäin alkuun miettimään oman ikäni määritelmää. Jos haluan tuoda Blogi-otsikossa ilmi ikäni, niin kuinka voin ilmaista sen ilman lukua? Liikunnasta alempana.

Keski-ikäinen on Collins Dictionaryn mukaan 36-59 vuotias, Oxford English Dictionaryn 45-60 ja Erik H. Eriksonin mukaan 40-65 vuotias. (Viitattu 30.4.2017  https://fi.wikipedia.org/wiki/Keski-ik%C3%A4)
Ikäinstituutin johtaja Anneli Sarvimäki sanoi vuonna 2012, että on syntynyt aukko keski-iän ja vanhuuden välille. Hän puhui terveestä 55-75-vuotiaasta kolmantena ikänä. (Viitattu 30.4.2017 http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/106340-keta-saa-sanoa-vanhukseksi-asiantuntija-vastaa) Brittiläistutkimus: terveydenhoito- ja vakuutusyhtiö Benendenin mukaan keski-ikä alkaa 53-vuotiaana. (Viitattu 30.4.2017 http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-keski-ika-alkaa-53-vuotiaana-tassa-ovat-tunnusmerkit-3449210) Nykyaikana keski-iän määrityksen muuttumiseen ja pidentymiseen vaikuttaa varmasti se, että ihmiset huolehtivat enemmän terveydestään, fyysinen kunto on parantunut ja näin elinikä pidentynyt.

Tuleeko ihmisen ikää sitten millään nimikkeellä määritellä. On mielestäni paljon kiinni yksilöllisyydestä. Monet pysyvät elinvuosistaan huolimatta ``ikinuorina`` ja toisinpäin. Jo hyvinkin ``nuorena`` saattaa ihminen mm. huonojen elintapojen vuoksi näyttää paljon ikäistään vanhemmalta ja olla myös terveytensä suhteen ikäistään heikommassa kunnossa. 

Oman ikäni näen toki peilistä, tunnen sen nivelissä ja koen sen liikunnan osalta hidastumisena, mutta ikä on myös oma ajattelutapa itseään kohtaan. Sanotaan, että ikä on vain numero. Itse ehkä haluaisin, että keski-iän ja vanhuuden välissä puhuttaisiin jostain välivaiheesta, joka kuvastaisi ehkäpä elämän seesteisyyttä, rauhoittumista ja mahdollisesti arvojen muuttumista ja vahvistumista, jne.

Piti siis kirjoittaman liikunnastani keski-ikäisenä
Oma keski-iän liikuntani sai alun ajatuksesta, että sohvaperunasta liikunnan aloittamiseen ei ole mitään ikärajaa ja pienestäkin liikunnan määrästä saa suuret hyötyvaikutukset. Olen aina pitänyt liikunnasta ja liikkunut välillä enemmän ja välillä vähemmän. Vuonna 2013 aloin kirjaamaan systemaattisemmin omia liikkumisiani ja tulosten näkeminen sai aikaan innostuksen kipinän lähteä parantamaan omia suorituksia. 

Alkuun liikuntani oli sellaista kevyttä kävelyä ja luonnosta nauttimista, raskaat arkivaatteet päällä ja lyhyitä lenkkejä. Mutta jostain se on aina aloitettava. Oman lempilajin löytymiseenkin meni oma aikansa. Itselle mieluisimmaksi lajiksi on noussut pyöräily, johon innostuin kotiin kannetun ikivanhan kuntopyörän kautta. Siitä sisäpyöräilyyn tacxin harjoitusvastuksella maantiepyörällä, ja karkkina Zwift virtuaalinen ajomaailma.  

Liikkumiseni on muuttunut happihyppelystä enemmän tavoitteelliseen suuntaan, siis oman kunnon parantamiseen. Liikunnasta on tullut säännöllisempää ja on täytynyt alkaa ajattelemaan myös mm. ruokavaliota, palautumista ja levon merkitystä. 

Tavoitteenani on kasvattaa niin vauhtia kuin lenkkien pituuttakin. Näin toimien liikkuminen ei aina ole pelkästään mukavaa. Tulee hikipisaroita ja sadatteluja, kun polkee jyrkkää mäkeä ylös ja syke hakkaa rajoilla. Mutta mitään tuloksiakaan ei saa aikaan ilman tekemistä. Ja kunnon rehkimisen jälkeen on kuitenkin aina tosi hyvä fiilis. Se on sitten eri juttu, kun nappaan kameran mukaan kävelylenkille lintukuva jahtiin, vauhti on silloin aivan toinen. Oman motivaationi liikkumisen säilymiseen ja lisääntymiseen ovat auttaneet niin harjoitusten kirjaaminen, sykemittarin käyttö kuin oman perheen kannustuskin. Ja onhan se kiva, kun kunto paranee.

Olisi varmasti ollut tuossa 2015 kesällä järkevää nostaa tavoitteitaan hillitymmin. Liikuntamäärä tuolloin syksystä tuplaantui kerralla ja kostautui seuraavan vuoden keväällä väsymyksenä.  Syksyllä 2016 aloittelin rauhallisemmin ja enemmän omaa kehoa kuunnellen. Mukaan tuli myös mm. palautusjuomat ja muut tankkaukset. Syksyllä 2016 pyöräilyn määrä lisääntyi huomattavasti ja toisaalta kävelyn määrä laski noin 25%. 

 Vertailuna vuonna 2015 tammi-huhtikuun aikana liikuin 520 kilometriä ja nyt 2017 tammi-huhtikuussa kertyi 1008 kilometriä. Nyt kun käytössäni on tuo uusi hybridipyörä, uskon, että tulevan kesän ja syksyn aikana määrät tulevat vielä nousemaan. 

Liikunnan määräni saattaa toiselle kuulostaa vähäiseltä, vaikka se on itselleni jo terveyden parantumisen suhteen merkittävä. Tähän huhtikuuhun on kertynyt itselleni ennätykselliset 281 liikuttua kilometriä.


Uusia tavoitteita kohti kesää, kunhan nuo loskat taas teiltä poistuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti