maanantai 11. tammikuuta 2016

Liikunta elämäntavaksi

Tässä 14-vuotiaana ikäkausiyleisurheilukilpailuissa Orimattilassa. Voitto kaksiottelussa (pituus ja 100m) sekä voitto 300metrillä. Kilpailija nro 43


Olen nuorena harrastanut yleisurheilua ja päälaji oli 100 metriä. Matka joskus 200 metriä ja hyppäsin myös pituutta. Korkeudessa olin eri surkea, jo metrin ylitys oli täynnä rimakauhua. Lyhyet maastojuoksut olivat mieluisia, varsinkin jos oli paljon ylämäkeä. 

Aktiiviliikunta jäi kun tuli muut juoksut, avioliitto ja lapset. Omia lapsiamme olemme kannustaneet kokeilemaan useita erilaisia lajeja: temppukoulua,  sulkapalloa, lentopalloa, taekwondoa, unohtamatta perinteisiä pallopelejä, hiihtoa ja luistelua.

Aikanaan oman liikunnan lopettaminen piiritasolla harmitti tietysti pitkään jälkeenpäin. Täytyi tilaisuuksien saadessa näyttää taitojaan vaikka paljain jaloin juosten kilpaa kylän poikien kanssa. Liikunta on sittemmin ollut satunnaisia kauppareissuja ja kuntakeskukseen kävelyä asioille. 

Varsinainen liikuntakärpänen iski sitten noin 2012. Vanhoista päiväkirjoista katselin, että 2012 olen aloittanut säännöllisemmät kävelemiset ja niiden matka-ajan merkitsemisen. Liikuntaa kertyi tuolloin noin 12-15 tuntia kuukaudessa. Talvisin talvikengissä ja monesti pitkässä talvitakissa taivaltaen. 

Vuoden 2013 syksyllä mieheni sai minut viimein hankkimaan itselleni lenkkarit ja ulkoiluasun. Liikkuminen alkoi olemaan kivaa ja siitä muodostui säännöllistä toimintaa. Nykyään tunnen jo levottomuutta, jos en pääse viikolla ulos kävelemään. Nämä pakkaset ovat viime aikoina vähän koetelleet kärsivällisyyttä.

Kävelyn lisäksi vuodesta 2013 on tullut mukaan sisäsoutu ja sisäpyöräilyn iloa olen saanut kokea syksyn 2014 alusta vanhalla kuntopyörällä ja nyt tästä syksystä alkaen pojan kilpapyörällä sisätiloissa. Laji on minulle rankka, mutta tykkään siitä ihan sikana.

Liikutut kilometrimäärät ovat vuosien saatossa kasvaneet.  Ajalla 9.2013-4.2014 500 km, 9.2014-4.2015 770km. Vauhtiakin on tullut kummasti lisää.Jostain se kunnon kohottaminen on vaan aloitettava ja ajan kanssa tuloksia alkaa näkymään. Aloita sinäkin tänään !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti