perjantai 12. toukokuuta 2017

Ensimmäinen maantiepyöräily liikenteessä



Polkimien valinta tulikin sitten pian mietittäväksi, kun mieheni oli ystävällisesti irrottanut omasta vanhasta pyörästään tavalliset polkimet ja toi ne kotiin samaan aikaan lukkopolkimien kanssa. Tressasinko sitten noiden polkimien valinnan vuoksi, vai miksi lie vatsa mennyt sekaisin. Rauhoittaakseni itseni, menin ja kiinnitin maantiepyörään samantien nuo tavalliset polkimet. Olihan tuo tekoni, kuten miehenikin sanoo, pyörän häpäisemistä. Poika ei noilla taitaisi tohtia julkisesti maantielle. 
Tällä mentiin

Minulla on nyt kuitenkin rauhallisempi mieli lähteä pyörällä ensimmäistä kertaa ulos polkemaan ja kokeilemaan tuntumaa. Olen ajatellut, että jos pyöräily sujuu, niin voin jo muutaman lenkin jälkeen vaihtaa nuo lukkopolkimet tilalle. Ehkä…

Ja malttamaton kun olen, niin ajamaanhan oli heti päästävä. Poika ystävällisesti lähti mukaani lenkille. Vaikka pyörä on tuttu sisäpyöräilystä, niin oma on totuttelu ulkona ajamiseen. Ensimmäisellä suoralla kuitenkin jo hehkutin, että tämähän kulkee kuin juna. Pyörän keveyden vuoksi ajaessa oli havaittavissa huojuntaa ja epävakaata menoa, taakse vilkuillessani pyörä lähti helpolla vaeltamaan. Koska jarrukahvat ovat varsin kaukana ajo-otteestani, kurveja tuli kuntakeskuksen alueella otettua hiekka-alueiden kautta. Klosseilla olisin varmasti jo ensimmäisessä kurvissa ottanut tuntumaa asfalttiin.
Taustalla Milli

Kun pääsimme ajamaan tasaista Rantatietä, vauhdit nousivat ja ajaminen oli pelkkää nauttimista. Vastatuulessa meno myös helpottui, kun sain ajaa pojan peesissä. Ketjut pääsivät kerran tippumaan vaihtaessani eturatasta, vaikka mitään ristiinasettelua ketjuilla ei ollutkaan, mutta tulipa siinä opeteltua ketjujen nosto paikoilleen.   

Minulle ei tahdo riittää pelkkä ajamisen ilo, vaan aina on lenkeillä ajatuksena, että jos saisi ajoaikaa parannettua. Toiveena toki myös ajomatkan pidentyminen, johon jo tänä keväänä on tehtynä matkaennätys; 43 kilometriä. Ajoajatkin ovat tällä 28 kilometrin Kirkonlenkillä parantuneet. Suurelta osin varmaan siksi, että ajopyörät ovat kohdallani parantuneet. 

Aloittaessani ulkona pyöräilyn keväällä 2016, pyöränä oli mieheni 4-vaihteinen DBS. Tuolloin keskinopeus 15,7 km/h. Tämän kevään uudella hybridipyörä Crescent Millillä keskinopeus 18,9 km/h ja nyt maantiepyörällä ilman klosseja keskinopeus 21,23 km/h. 

Ja tästähän vielä parannetaan aikoja ja mielessä on kesän pyörälenkki kotoa maalle noin 60km.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti