tiistai 19. toukokuuta 2015

Kukkapenkkien valmistuminen edistyy



Kerron tämän kevään ja kesän aikana pihanperän kukka-alueen muotoutumisesta. Kesän aikana kuvia sitten muistakin penkeistä. Maalla kukka-alueita rakentanut vuodesta 1996 harvakselleen ja edullisilla ratkaisuilla. Juuriesteeseen olen satsannut vasta lumpeen ja pikkulumpeen osalta. Multaa olen saanut ilmaiseksi maatilalta, mutta vuonna 2011 ostimme paikalliselta lavallisen multaa hintaan 400€. Nyt multaa riittää tarpeisiini.

Tässä pihanperän kukka-alueella on tällä hetkellä kolme kukkapenkkiä: hirsikehikko, lumme ja pikkulumme. Ensimmäinen hirsikehikko rakentui vuonna 1996 ja se muotoutui uudelleen vuonna 2009 kyllästetyistä valopylvästolpista sekä kivistä. Lumme valmistui 2010. Pikkulumme olikin sitten vaiheessaan usean vuoden. Osa penkistä oli jo kaivettuna ja mietintänä oli pitkään, tuleeko siihen penkki vai ei. Kun päätimme hylätä puiden välin pöllien säilytyspaikkana, muotoutui tänä syksynä penkin reunakin ja jatkojalostus alkoi, kaivamalla. Viikonlopulla 9-10.5 sain pikkulumme penkin kivireunuksen valmiiksi.

Lumme etelästä päin, taustalla rakenteilla oleva pikkulumme


16.5 alkaen innostuin sitten ympäröimään penkkiryhmän reunoja hiekkakäytävillä sekä rajaamaan tuon käytävän metsästä kivillä. Parin päivän ajan kuskasin 10 kottikärryllistä hiekkaa alueelle. Lopun tarvittavan hiekan tulen siirtämään peräkärryllä, koska jyrkkä mäki kärryjen kanssa vie mehut.

Vasemmalla näkyy hirsikehikkoa, oikealla lumme ja uutta käytävää


Lumme pohjoisesta päin. Reuna siistiytyy kunhan saan roudattua hiekkaa lisää


Pohjoisesta päin. Pikkulumpeen täyttö alkanut. Takana hirsikehikko



Peräkärryn täytin mullalla ja mies ajoi sen hollille. Juurieste on jo paikoillaan ja kohta lähden pikkulumpeen täyttöön. Pihaan tarvitsen hiekkaa polkujen lisäksi nyt vähän enemmän, kun haaveena on saada lumpeiden väliin pienen pieni patio. Aurinko paistaa alueelle koko päivän myöhään iltaan saakka. Joten yhtenä projektina tule olemaan peräkärryn täyttö hiekalla.

Olin ostanut juuriestettä niin ison palan, että sitä jäi vielä puolet yli. Sehän on tietysti käytettävä, eikö niin. Elikkäs mietinnässä vielä jotain uutta. Mutta ei kaivamalla kivikkoon ja juurakkoon. Mielellään sellainen kohopenkki. Tää on sellainen kierre. Isot rajauskivet on pihalta loppu...
 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti