maanantai 11. toukokuuta 2015

Yksi kukkapenkki lisää


Alku aina hankalaa
Meillä on ollut mökkimme Jaalassa vuodesta 1992. Vuonna 1996 sinne roudattiin ensimmäiset multakuormat ja harjoittelin kukkien kylvöä ja istuttamista. Tässä suoria lainauksia kukkapäiväkirjastani tuolta ensimmäiseltä vuodelta: istutus liian myöhään, saivat hiekkakuorman päällensä, revin juuret irti, vain muutama nousi heiveröisenä pintaan, menehtyivät, liian myöhäinen istutus, kukka säilyi vain päivän, hävisi, kuoli, mätäni. Harjoitteluahan tuo tuntuu olevan vieläkin…

Kuvan etualalla lummepenkki ja takana uusi valmistunut reunus. Kuva etelästä päin.

Kukkapenkit
Pihan istutukset ovat vain mökin yhdellä sivulla. Alkuun täyttyivät mökin lähimmät reunat. Tuli puolikaari, järvenpuoli sekä matopenkki. Laajennuksien ja syventämisien jälkeen nälkä kasvoi ja penkkejä tarvittiin lisää. Tai siis minä tarvitsin. Vaikka alue on kapea, niin ainahan voi metsään päin laajentaa… Pihan perällä ensimmäinen penkki oli hirsikehikko mökin rakentamisen yhteydessä jääneistä hirsistä. Penkki on purettu, mutta saman paikan uudella alueella kuitenkin sama nimi. Se lähti kaivonrenkaasta ja valopylväiden pätkistä. Viereen rakentui muutama vuosi sitten lummepenkki ja nyt alueen kolmas alue rajattuna kivillä. Odottaa pohjamuovittamista ja mullan kärräämistä. Penkin nimi vielä kehittelemättä.  


Viikonlopun aloitin väliaikaisen kukkapenkin purkamisella alueelta, kärräsin mökkitieltä pari kiveä lisää ja yhden pyöritin läheltä mökkiä. Kivet itse roudin ja moneen kertaan kääntelin sovitteluvaiheessa. Kahden kiven kohdalla tarvitsin mieheni apua, koska kivet nousivat vain kahden voimin. Nyt on kroppa sormenpäitä, käsivarsia ja selkää myöden loman tarpeessa, viikko kotona suunnittelumyssy päässä. No okei, tämän viimeisen penkin suunnittelu kesti niin, että se oli kolme vuotta vaiheessa, mutta nyt valmistuu.


  
Väliaikaisen penkin purku ja uusi penkki aihio. Kuva pohjoisesta päin.

Reunus valmiina. Näyttää kuvassa todellisuutta pienemmältä.

Viikonlopulla vein penkkeihin multakomposti seosta pintaan, laitoin maahan krassin ja unikon siemenet sekä haravoin laajasti pihaa. Ja aikaa jäi myös lintujen kuvaamiseen. 

Pyrstötiainen
 
Uuden pöntön sisustamista

  Mä ootan niin ensviikonloppua, että pääsen taas möyryämään maalla. Kotipiha ei saa aikaan samanlaista innostusta, puuhailu on enempi pakkopullaa. Toivottavasti saan pian tarjoilla kuvia kauniisti kukkivista penkeistäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti