keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Liikkumattomuus



Käväisin UKK-instituutin sivuilla ja jäin katsomaan terveysliikunnan webinaarisarjan ensimmäistä osaa, jonka otsikkona oli: Suomalainen liikkuu liian vähän ja istuu liikaa-totta vai tarua? Katsoin myös YouTubesta Paavo Nurmi keskuksen Harri Helajärven pitämän esitelmän: Liikkumattomuus, uusi kansantauti? Sieltä myös viittauksia.

THL toteutti 2013 kyselyn istumisen ja terveysliikuntasuosituksen toteutumisesta. Vastaajia oli 22733-30472. Katso kuva alla.
Vain 11 %:lla vastaajista täyttyi terveysliikuntasuositukset
12 %:lla vastaajista toteutui vain lihaskuntoharjoitus
22 %:lla vastaajista toteutui vain kestävyysliikunta
55 %:lla vastaajista ei toteutunut lainkaan terveysliikuntasuositukset


Terveysliikunnan suosituksen 18-64-vuotiaille näet alla olevasta liikuntapiirakasta.


Terveys 2011-tutkimustulos on myös varsin surkeaa luettavaa. Kuva alla. Liikemittarilla mitatusta kokonaisajasta vain 10% sisältää reipasta ja rasittavaa liikuntaa. Liikunnan vähäisyys tämän tutkimuksen osalta näyttää, ettei ole suuria eroja niin sukupuolen kuin ikäryhmienkään välillä. Mitatusta kokonaisajasta paikallaan oloa ja paikallaan seisomista peräti 75%. Kuva alla.
Kuva: UKK-instituutti, Kevään 2016 Webinaari
https://ukkinstituutti.adobeconnect.com/p3o9nywy77e/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal


UKK-Webinaarin johtopäätöksissä todetaan, että 89% suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Neljännes ei liiku ripeästi yhtään 10 minuutin jaksoa viikossa.

UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari sanoo, että tupakointi on jo pienempi ongelma liikkumattomuuteen verratessa. Liikkumattomuuden terveydenhuollon suorat kustannukset ovat Suomessa 1-2 miljardia euroa ja kokonaiskustannukset 2-4 miljardia.

-        Joka kuukausi joka kolmannella suomalaisella aikuisella on eri asteisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
-        Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinsairaus: työikäisillä joka viidennellä ja eläkeläisillä joka kolmannella.

Harri Helajärvi toteaa esitelmänsä lopuksi, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa. Huonompikuntoiset ja vähän liikkuvat saavat hyötyä nopeimmin ja heille vaikutukset ovat suurimmat. Viitattu 1.3.2016 https://www.youtube.com/watch?v=_vPoAM1YRZU

Ja eikun edes hetkeksi ylös soffalta ja liikenteeseen. Tänään on vielä luvassa seuraksi kaunista auringon paistetta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti