keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Mikä on riittävä määrä liikuntaa ?



Asiantuntijoiden mukaan tavalliselle ihmiselle, joka ei ole ammattiurheilija, liikunnan kautta ei tulisi kuluttaa enempää kuin 3000 kaloria viikossa. Tämä tarkoittaa korkeintaan noin kahdeksan kilometrin kävelyä, juoksua, pyöräilyä tai uimista päivässä.

Laskin viime viikolla kuluttamani kalorit, niin pääsin lukuun 2896 kaloria. Eli tämän kulutuksen mukaan ei liikuntaa tarvisi lisätä enää yhtään. Mutta tutkimus ei tiedä, millaisella mätöllä henkilökohtaisesti minulla kuluu viikolla makeaa… Ilman tätä mättöä liikuntamäärä saattaisi kohdallani jo jopa laihduttaa.
Joululahja suklaat, osa vielä syömättä...
Helmikuun kakut...

Suositusten mukaan terveyttä edistävää liikuntaa on vähintään 30 minuuttia maltillista liikuntaa viitenä päivänä viikossa, tai yhteensä 2,5 tuntia viikossa. Mutta jos liikunnan kautta on tarkoitus pudottaa painoa, liikkumisen ja arkiliikunnan määrää tulisi nostaa 60-90 minuttiin päivässä eli 5-7,5 tuntia viikossa.

Tämän vuoden liikkumisieni keskiarvo on 5,9 tuntia viikossa. Joten tällä laskurilla liikuntaa voisi vielä oikein hyvin lisätä 1,5 tuntia viikkoon. Ja tuo 2,5 tuntia viikossa kuulostaa muutenkin niin pieneltä määrältä. Jos saan lenkkarit jalkaan ja itseni ulos, niin haluan sitten nauttia ulkoilmasta hieman kauemmin. Lihaskunto harjoittelu tulisi tietty myös sisältyä tähän liikuntaan. Se puoli on ainakin itsellä vielä vähän heikossa hapessa.

Mikä sitten on itselleni riittävä määrä, tällä hetkellä se on noin 200 km kuukaudessa ja tuo noin 6 tuntia viikossa. Määrä saa vielä toki kasvaa. Paremmin tiedän, mikä on liikaa, se on sitten, kun liikunta ei ole enää hauskaa ja mieltä piristävää.
 

4 kommenttia:

  1. Itse syön myös sokerisia herkkuja käytännössä ihan päivittäin :) Kun ei ole ylipainoa, huolehdin hampaistani ja liikun riittävästi, niin olen sallinut itselleni tämän paheen. Liikuntaa tulee harrastettua 5-9 tuntia viikossa, joista suurin osa on kävelyä tai juoksua. Lisäksi sitten jumppaa ja voimaharjoittelua. Fiiliksen mukaan mennään. Jos joskus tuntuu että en jaksa, niin sitten on parempi pitää muutama lepopäivä. Venyttelyä olen nyt yrittänyt lisätä, koska se on mulla jäänyt aika vähille. Täytyy myöntää, että on nuo kintut menneet aika kireiksi vuosien saatossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Niin kauan, kuin mieheni polttaa tupakkaa,minä en luovu suklaasta. Jos lakkoon molemmat lähdetään, niin varmasti molemmilla on yhtä vaikeaa.

      Poista
  2. 2,5 tuntia liikuntaa viikossa kuulostaa todella pieneltä määrältä: johan siinä helposti hujahtaa tunti, kun lähtee omasta mielestään tekemään pienen mutta reippaan kävelylenkin. Tosin Iltalehden artikkelia en käynyt lukemassa, liekö siinä ollut jotain vaatimuksia liikunnan suhteen, ettei kaikki liikkuminen kelpaisikaan tuohon 2,5 tuntiin.

    Näin talviaikaan kylmyys ja pimeys on houkutellut pysymään sisällä lämpimässä ja varsinainen lenkkeily on ainakin minulta jäänyt. Olen yrittänyt lohduttautua sillä, että hyötyliikunta ja paikasta toiseen siirtyminen kävellen ovat paikanneet ulos lähtemistä vain ulkoilun vuoksi. Onneksi helmikuu on jo pitkällä ja kevät koko ajan lähempänä, sillä aurinkoinen ja kaunis sää ajavat minutkin lenkille nauttimaan ympäristön kauneudesta - ja ulkoilu ja liikunta tulee hoidettua kuin huomaamatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Itselläni käy kevättä kohti aina päinvastoin, eli aktiivinen ja säännöllinen liikunta vähenee. Tästä keväästä koetan kuitenkin tehdä poikkeuksen ja panostaa liikuntaan.

      Poista