maanantai 15. helmikuuta 2016

Vielä 50+ kannattaa aloittaa liikunta

Kuva sivustolta https://www.facebook.com/-El%C3%A4m%C3%A4-on--230002797127993/?fref=photo
 

Aloitellessani säännöllisempää liikuntaa syksyllä 2013, sain itseni kävelylle ulos hädin tuskin 2-3 kertaa viikossa. Nyt liikunnasta on tullut sellainen osa elämää, että tuntee oikeastaan levottomuutta, jos ei pääse liikenteeseen.

                                            liikuntakerta                      kilometrit     käytetty aika
Lokakuu 2013                    17                                        76,43             12:13:37
Tammikuu 2014                 26                                        80,16             12:19:26
Tammikuu 2015                 27                                        140,34           12:37:04       
Tammikuu 2016                 35                                        202,24           23:01:07                             

Ja miten liikuntamäärä vaikuttaa terveyteemme:
1 liikuntakerta viikossa hidastaa kunnon heikkenemistä
2 liikuntakertaa viikossa ylläpitää kuntoa
3 liikuntakertaa tai enempi viikossa parantaa suorituskykyä

Liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti, sillä se vaikuttaa niin fyysiseen kuin henkiseen puoleemme positiivisesti. Se ylläpitää ja parantaa terveyttämme.

Liikunnasta huolimatta me vanhenemme, mutta liikunta auttaa säilyttämään pidempään ja paremmin niin toiminta- kuin liikuntakykymme. Positiivisiin asioihin kuuluu energiankulutuksen kasvamisen myötä rasvamäärän väheneminen ja lihaskunnon kasvu. Liikunta ylläpitää luumassaa ja lisää nivelten liikkuvuutta. Liikunta tehostaa hengityslihasten toimintaa, alentaa verenpainetta ja sillä on myös myönteinen vaikutus aivotoimintaan. Liikunta vaikuttaa edullisesti uneen, psyykkinen hyvinvointi kasvaa ja saamme enemmän terveitä elinvuosia. 

Liikunnalla et välttämättä välty sairauksilta, mutta se ainakin lykkää tiettyjen kehittymistä, esimerkiksi sydäntautia, diabetesta, alzhaimeria ja paksusuolisyöpää. 

Oman liikkumiseni moottorina toimii ajatus tulevista terveistä vuosista. Monta yllä olevaa terveyttä parantavaa seikkaa olen jo tässä muutaman vuoden aikana saanut havaita. Ainoa, johon liikunnalla ei ole ollut myönteistä vaikutusta, on uni. Se on yhtä risaista kuin ennenkin.
 
Kuva osoitteesta:

https://www.facebook.com/ElaHyvinNauraUseinRakastaPaljon/


Nyt pyrin pitämään kevään tavoitteena tuon 200km/kuukausi. Jos kilometrejä kertyy enemmän, niin mikäs siinä. Jos mennään vanhan kaavan mukaan, niin viimeistään toukokuussa liikkumiseni tulee vähenemään. Koetan kannustaa Motivade-sivuston avulla itseäni liikkumaan tuolloinkin. https://www.motivade.com/

Kun kesää tulee, niin liikkuminen muuttuu löntsäilyksi kameran kanssa ja mukaan mahtuu myös ei niin kevyttä pöllien kantoa metsästä, polttopuun tekoa ja kärräystä. Sitä odotan innolla.

Lähteet:
http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset/ikakaudet/liikunta_ja_ian_tuomat_muutokset (Viitattu 13.2.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti