maanantai 18. huhtikuuta 2016

Henkinen väkivalta



Henkinen väkivalta työpaikoilla fb-sivustolla oli ilmo, jossa haetaan haastateltavia radioon. Ilmossa mainitaan, että työterveyslaitoksen mukaan vuosittain 100 000 ihmistä kokee työpaikkakiusaamista. Itse koin työssäni loppuunpalamisen 2010. Tiedän henkilökohtaisesti, millaista on työskennellä narsistisen työnantajan alaisuudessa. Vaikka aikaa on kulunut tuosta jo vuosia, on sillä yhä vaikutuksia omaan elämääni. Arvostan suuresti heitä, jotka ovat tähän asti uskaltautuneet henkilökohtaisesti kertomaan julkisesti omista kokemuksistaan. Valitettavan vähän aiheesta puhutaan ja valitettavan vähän uhria autetaan ja puututaan asiaan.

Onko uhriksi joutuminen oma vika? Siltä tuntuu. Apua tulee usein haettua vasta, kun ollaan aika akuutissa tilanteessa. Avun hakeminen väsyneenä on erittäin raskasta. Apua ihmiset ovat hakeneet mm. avista ja työterveydestä. Mitä olen keskusteluja seurannut, niin avun saanti on lähes olematonta.


Omalla kohdallani apua tarjosi liiton lakimies. Siellä asia nähtiin selvänä tapauksena. Paperini taitavat vieläkin olla maailmalla, en vaan tiedä minkä pöydän nurkalla.


Jo pelkästään valituslautakunta löytää aina jonkun porsaanreiän, ettei valitus ole täydellinen. Ei riitä lausunnot ja todistamiset. Ei riitä, että asiaa on yritetty hoitaa työpaikalla. Omalla kohdallani olisi pitänyt olla läjä lääkärintodistuksia sairastumisestani. Mutta suomalainen työntekijähän menee töihin vaikka pää kainalossa. Ja missään tapauksessa ei saa irtisanoa itseään työpaikkakiusaamisen vuoksi, ellei sitten halua kolmen kuukauden karenssia. Ja loppuun palaminenhan ei ole luvallinen sairaus. Se pitäisi pyytää lääkärin muotoilemaan toisin. 

Nyt pohtii hän, ottaisiko yhteyttä tuohon radio-ohjelman tekijään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti