sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Liikkuminen on kamalaa, onko?


Tavis liikkuu ja mittaa


Minna Aittasalon artikkelin innoittamana jäin pohtimaan oman liikuntani mielekkyyttä. Aittasalon artikkelin nimi on ``Olipas kamalaa, mutta tulipas tehtyä!``

Ja matkalla ehdin kuvaamaankin. Voimia piti säästellä myös kotimatkalle.

Aittasalo kirjoittaa kuinka liikkumisesta on tullut vain mitattava suoritus. Omalla kohdallani mittaaminen on tuonut kuitenkin lisää motivaatiota liikkeelle lähtemiseen. Haluan seurata liikkumiani kilometrejä, nopeuksia ja sykkeitä. Haluan verrata tuloksia keskenään. 

Aittasalo ihmettelee, että tähänkö on tultu, että liikunta on vain mitattava suoritus, joka on tehtävä. Muutamia vuosia sitten liikuin vielä ilman mittareita ja olin ylpeä aktiivisuudestani. Yleiskunto ei kuitenkaan tuolloin noussut, paino kylläkin. Kun omia suorituksiaan pääsee seuraamaan ja vertaamaan, pysyy paremmin kartalla.

Tavisliikkujana liikuntasuoritukseni eivät myöskään aina ole tavoitteellisia. Kävelylenkillä voin halutessani pysähtyä venyttelemään ja ihmettelemään luontoa. Pyörälenkilläkin kulkee kamera mukanani, jotta on mahdollisuus pysähtyä tarvittaessa kuvaamaan. On tietysti myös niitä liikuntakertoja, kun on tavoite. Tietty matka tahi aika. Mutta koskaan ei ole nämä kiveen kirjoitetut. Jos homma ei toimi, niin ei sitten.

Aittasalo kirjoittaa, että pehmeät liikkumismotiivit ovat jääneet nykyisin taka-alalle. Hän haastaa varsinkin ammattilaisia laajentamaan näkökulmaa terveys- ja kuntohyödyn lisäksi pehmeisiin liikkumismotiiveihin, joilla haetaan pääsääntöisesti mm. virkistymistä, hyvää mieltä ja yhdessäoloa.

Liikkuminen ei ole ainakaan omalla kohdallani kamalaa. Ihmisen onnellisuus ei voi olla kiinni saavutetuista kilometreistä tai tavoitettu tietyn määrän elopaino puntarissa. Kevät tarjoaa oivan tilaisuuden hiljentää vauhtia, nauttia kiireettömästi vaikkapa luonnon heräämisestä ja muuttolintujen paluusta. 
Kuva viime keväältä

Liikunnan iloa sinullekin !

Viitattu 1.4.2016 http://www.ukkinstituutti.fi/terveysliikuntanyt/aihe/nakokulmia/390/olipas_kamalaa_mutta_tulipas_tehtya

1 kommentti:

  1. Minä kirjaan omat liikkumiseni HeiaHeiaan ja tallentuvat ne urheilukelloni kautta myös toiseen seurantaohjelmaan. Tykkään vertailla omia suorituksiani ja innostun mahdollisesta edistymisestä. Vähintään kerran viikossa käyn "kamerakävelyllä", jolloin haahuilen pari tuntia kameran kanssa ilman mitään liikunnallisia tavoitteita. Silloin saalistan vain hyviä kuvia :)

    Omia liikuntasuorituksiani en yleensä jaa sosiaalisessa mediassa (niitä valokuvia sitten senkin edestä). Mieheni taas on keskellä elämäntaparemonttia ja hän jakaa urheilusuorituksensa saadakseen painetta homman onnistumiseen. Ja sehän näyttäisi jopa toimivan!

    VastaaPoista